2012. június 18., hétfő

Kutyameleg: óvjuk kutyánkat a forró napokon


Kutyameleg: óvjuk kutyánkat a forró napokon!

Miközben mi emberek a legforróbb napokat a hűs szobában, a medencében, vagy a strandon vészelhetjük át, kutyánk biztonságáról, egészségéről sem szabad megfeledkeznünk a nyári melegben! Könnyen hőgutát, napszúrást kaphatnak, nem utolsó sorban pedig a kiszáradás is veszélyezteti őket. Sok híradás szól a nyári hónapokban arról, hogy valaki a kutyáját az autóban hagyta felhúzott ablak mellett, esetleg láncra verve „elfelejtett” neki vizet adni, és szegény pára belepusztult. Most vegyük sorra; milyen praktikákat vethetünk be kedvencünk biztonsága érdekében a meleg napokon?

Könnyen jön a hőguta!

- Nagyon sok kutya imád a teraszon, az erkélyen napfürdőzni: még a legnagyobb melegben is „ottfelejtik” néhányan magukat… ilyenkor tessékeljük be őket hűvösebb helyiségbe, illetve a déli órákban (ha megtehetjük) ne engedjük ki őket sütkérezni, könnyen kaphatnak ugyanis hőgutát!

- Ha nincs lehetőségünk a lakásba hívni/tartani kedvencünket, az udvaron biztosítsunk számukra elegendő árnyékot és vizet! (ha nincs fa, bokor…, eszkábáljunk össze egy sátrat!) Napközben többször cseréljük az ivóvizet, még akkor is ha nem itta meg az egészet! Könnyen felmelegszik, felforrósodik a nagy melegben. Ha napközben nem vagyunk otthon, szerezzünk be nagyobb méretű itatót, és tegyük olyan árnyékos helyre, ahol a kutya könnyen hozzáfér és nem melegszik fel a víz benne!

- Sétálni illetve a szabad strandra, ne a legnagyobb melegbe vigyük el. Vegyük figyelembe, hogy ők is könnyen leéghetnek olyan testrészeken, ahol nem lepi őket be a szőr: ilyen például az orr és a fülek… Ezenkívül a forró homokon sem túl kellemes a járás. Hűtés céljából inkább délután 4-5 óra után vigyük el őket fürdőzni, addig tartsuk őket árnyékos hűvös helyen!

- Sajnos a nyár folyamán mindig hallunk olyan szörnyű történeteket, hogy a gazdi az autóban hagyta felhúzott ablak mellett a tűző napon a kutyáját, miközben ő a légkondicionált bevásárlóközpontban vígan vásárolgatott, illetve hűsölt. Mivel a kutyának nincsenek izzadtság mirigyei, csak lihegéssel tudja hűteni a testét. Ez azonban túl kevés ahhoz, hogy hőgutát ne kapjon. A felforrósodott autóban akár 70-80 fok is lehet, így nem csoda, hogy hamar felmelegszik a teste is szegénynek. Nem kell túl sok időnek eltelnie ahhoz, hogy helyrehozhatatlan agykárosodást szenvedjenek. Ha ilyen esettel találkozol, próbáld megtalálni a kutya tulajdonosát, akár úgy, hogy az információra rohansz és bemondatod a hangosbemondóba az autó rendszámát!
Ha szükségszerűen mégis úgy alakul, hogy a kocsiban kell hagynod a kutyát, biztosíts neki ott is friss ivóvizet (ma már kapható olyan itatóedény is, melyet nem tud felborítani, és lefetyelés közben nem lesz csupa víz féltett autód sem), amennyire lehet tekerd le az ablakot, és parkolj árnyékos helyre! Ami a legfontosabb, igyekezz vissza kedvencedhez!

Mit tegyünk ha a hőguta jeleit látjuk a kutyán?

A hőguta jelei: mint a mély vörös vagy lila nyelv, a nagyfokú lihegés, a szapora pulzus… ilyen tünetek láttán gyorsan kell cselekednünk! Igyekezzünk légkondicionált helyiségbe vinni őt, vagy olyan területre, ahol legalább árnyék van. Ne itassuk ilyen esetben korlátlan vízmennyiséggel, inkább óvatosan csurgassunk a szájába hideg vizet, vagy nyalogattassunk vele jégkockát. Minden ilyen esetben vigyük el az állatorvoshoz is, ha csak a legkisebb gyanúja is felmerült, hogy túlhevült a teste!

Fokozottan figyeljünk kedvencünkre (vagy akár a szomszéd kutyájára is!) a forró nyári napokon, hiszen a kutya élete múlhat rajta!

(Másolva)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése